Cuprins
Curs: Cartea Relația Perfectă Audio Book
Autentificare

Curriculum

Cartea Relația Perfectă Audio Book

Text / Video

Ziua 1 – Decide ce îți dorești

Fii realist, dorește-ți mereu imposibilul.

Paulo Coelho

 

Mă întreb dacă tu, la fel ca mine, te-ai lăsat influențată, fără ca măcar să te gândești vreodată la ceea ce se întâmplă; să crezi că ești ca un fir de iarbă în bătaia vântului. Cât timp din viață ți-ai petrecut gândindu-te că dreptul tău de alegere este o iluzie și că nu are sens să te zbați, pentru că oricum direcțiile au fost deja trasate? Te-ai simțit vreodată o marionetă ghidată de cineva care nu se arată?

Eu sigur m-am întrebat de foarte multe ori dacă pot să îmi trăiesc viața așa cum îmi doresc. O imagine dintr-o carte de caricaturi mi-a rămas întipărită: o vacă merge la abator și singurele variante pe care le are sunt să meargă pe ușa din dreapta sau pe ușa din stânga, destinația fiind aceeași. Astfel, am crezut și eu că alegerile sunt iluzorii.

Totuși, nu acesta este motivul pentru care noi două povestim acum, aici. Pentru că, într-o altă ocazie, am învățat cât de importante sunt deciziile conștiente și ce implică neasumarea clarității în ceea ce facem. Îți pot confirma că nu este nevoie să vezi capătul călătoriei când pornești la drum. Cel mai lucid exemplu este prezentat în filmul The Secret (Secretul, de Rhonda Byrne), în care una dintre persoanele intervievate explică traseul unei călătorii cu mașina pe timpul nopții. Ca șofer știi clar unde vrei să mergi, știi că vei ajunge la destinație. Pe acel drum, în noapte, farurile vor lumina maximum 100 de metri în fața ta, dar asta nu te împiedică să mergi înainte cu certitudinea că vei ajunge la destinație.

Ți-am împărtășit această situație pentru a sublinia faptul că un prim pas în călătoria pe care o începem acum împreună este să alegi destinația unde vrei să ajungi. Chiar dacă nu știi încotro o ia drumul după prima curbă, odată ce ai setat destinația și urmezi instrucțiunile vei ajunge la timp și în siguranță.

De asemenea, una dintre cele mai comune greșeli pe care le poți face când pornești la drum este să stabilești toate destinațiile la care nu vrei să ajungi. Imaginează-ți că ajungi într-un oraș în care nu ai mai fost niciodată, intri într-un taxi și aștepți să te ducă la destinație. Șoferul te întreabă politicos: “Domnișoară, unde doriți să mergeți?” Iar tu răspunzi: “Nu vreau să merg la operă”. “Bine domnișoară, atunci unde doriți să mergeți?” Răspunsul tău persistă: “Nu vreau să merg nici la stadion”. “Perfect, domnișoară, unde vă duc?”

Știu că ai zâmbit, dar oare câte alegeri în viață ai făcut prin prisma “nu vreau asta” sau “orice altceva se întâmplă va fi perfect, atât timp cât nu se întâmplă un anumit lucru”? Să nu mai spun că au fost urmate de un sentiment de profundă dezamăgire pentru că tu chiar nu îți doreai ceea ce ai obținut într-un final.

Ce e de făcut? Te pregătești să mă întrebi… iar eu ți-o iau înainte pentru că… de asta sunt aici – să îți răspund la aceste întrebări. Care este acum răspunsul logic al domnișoarei din taxi pentru a putea ajunge la destinație? “Vreau să merg…” și numești destinația unde vrei să te ducă taxiul.

Uite așa începe călătoria noastră împreună. Primul pas al acestei călătorii, cel mai important prim pas, este să știi ce îți dorești. Chiar dacă această carte se bazează pe un program menit reaprinderii iubirii în cuplu, prima persoană ajutată este chiar persoana care parcurge pașii. Iubirea în cuplu e bonusul ce vine în momentul în care iubești persoana pe care o vezi dimineața în oglindă. Am simțit să îți împărtășesc acest aspect pentru că această carte este potrivită pentru tine, indiferent de nivelul la care ești în dezvoltarea ta personală. Dacă ai această carte în mâini și o citești înseamnă că e momentul potrivit să o citești. Dacă știi deja tot ce urmează să citești în această carte, înseamnă că această lectură este menită să îți confirme că tot ceea ce ai făcut până acum a fost bine și să te ajute să aprofundezi, să reiei rutina bunelor obiceiuri și să sporești ceea ce mie îmi place să numesc magia din viața ta.

Acest prim pas este foarte important pentru că este esențial să stabilești o destinație care să te mențină conectată pe parcursul călătoriei. Dacă scopul ales de tine nu îți va menține focusul pe parcursul călătoriei vei uita cartea pe noptieră și nu va mai părea interesant să continui. Asta nu înseamnă că sfaturile mele nu sunt bune, ci că intenția ta nu te motivează. Astfel, chiar din acest punct doresc să te încurajez și să îți confirm că, pe parcursul acestei călătorii, poți chiar să ajustezi intenția ta, astfel încât, de la primul moment al zilei, să simți fiori de bucurie gândindu-te la sentimentul minunat al îndeplinirii intenției tale.

Este posibil să fi citit deja despre obiectivele care trebuie să fie SMART, adică Specifice, Măsurabile, Ambițioase / Accesibile, Realiste / Relevante și în Timp / Termen. Ei bine, în cazul nostru vom căuta să fie îndeplinite aceste condiții doar parțial. Cu siguranță intenția ta este specifică: intenția ta va fi specifică și voi detalia imediat cum să fie cât mai specifică. Este o intenție măsurabilă pentru că vom avea indicatori care vor confirma îndeplinirea intenției. Este o intenție ambițioasă, dar și accesibilă. În ce privește realistă, există posibilitatea ca acel lucru pe care ți-l dorești tu acum să pară dincolo de realizabil, se prea poate ca relația ta să pară acum dincolo de orice șansă de recuperare. Un obiectiv trebuie să aibă o limită temporală, un termen limită. Filmul care m-a inspirat pentru prima dată să fac un astfel de program prezintă povestea unui pompier ce primește un jurnal de la tatăl lui în care îi prezintă sarcini pe care să le facă timp de 30 de zile. După 39 de zile soția lui încă nu simțea iubire pentru soțul ei. În a patruzecea zi îi găsește jurnalul, îl citește, înțelege schimbarea pe care a văzut-o în decursul ultimelor zile. Când el vine la ea să o îngrijească întrucât era răcită, o găsește plângând în pat, iar, printre plânsete, ea îl întreabă în a câta zi din jurnal este. Când el îi răspunde că este ziua 40 ea îi spune că în jurnal sunt doar 30 de zile. Răspunsul lui a reprezentat piatra de temelie pentru munca mea: “Și cine spune că trebuie să mă opresc?”. De aceea, obiectivul tău poate să nu fie limitat în timp pentru că, dacă tu aplici fiecare pas și începi să ai tot mai multă încredere în călătoria pe care ai început-o, va veni ziua recompensei, ziua în care intenția ta s-a împlinit.

Să revenim la cum trebuie scrisă intenția ta – dacă am văzut până acum ce nu este important, să vedem acum ce este important. Intenția pe care ți-o propui pentru această călătorie o plasezi astfel încât să fie adresată subconștientului tău. Pe parcursul cărții vei obseva în unele zile că nu aprofundez unele aspecte. Toate informațiile din această carte sunt disponibile în diverse cărți de dezvoltare personală sau științifice, iar eu îmi doresc ca în această carte să avem parte de o relație de prietenie. Acestea fiind spuse, sunt sigură că îți va face plăcere, totuși, să citești de ce doresc să mă adresez subconștientului. Dacă ești ca mine, ai citit deja cărți, te-ai uitat deja la filme care te-au inspirat și, cu toate acestea, te întrebi de ce nu ai obținut rezultatele pe care le dorești în relația ta. Cu siguranță, pe termen scurt ai simțit schimbări în bine, dar parcă ceva se întâmpla și construcția firavă a unui nou început s-a dărâmat, din nou, înainte să se întremeze. Motivul? O decizie la nivel conștient nu rezistă în fața convingerilor tale. Iar convingerile tale sunt imprimate la nivel subconștient. Să te sperie asta? Deloc! Convingerile tale nu le ai din naștere, ci le-ai dobândit prin interacțiunea cu exteriorul, preluându-le de la alte persoane sau repetând anumite acțiuni. Pentru că nu te-ai născut cu ele, acestea pot fi înlocuite cu alte convingeri. Acest prim pas are o strânsă legătură cu convingerile tale referitoare la relația de cuplu. Felul în care începi procesul de spargere a tiparelor tale de convingeri este stabilirea intenției pentru această călătorie, iar, prin exercițiile prezentate la sfârșitul fiecărui capitol, vei vedea cum convingerile tale referitor la relații se transformă.

Întrebarea a devenit simplă, răspunsul se conturează și el. Pentru ca intenția să fie clară, ea trebuie să fie scurtă. Pentru a o imprima în subconștient, trebuie să fie exprimată la timpul prezent și în mod afirmativ. Exemple pentru o astfel de intenție sunt: “Am o relație împlinită cu partenerul meu” sau “Am relația perfectă cu soțul meu”.

Toate bune și frumoase până aici, sunt fraze atât de simple. Credeai că ai scăpat? Ce înseamnă pentru tine o relație împlinită cu partenerul tău? Cu siguranță, definiția mea este foarte diferită de definiția ta. În afară de o descriere generală a unei relații perfecte, dacă vrei să știi cu adevărat ce înseamnă pentru tine o astfel de relație este bine să îți pui întrebări care să îți aducă mai multă claritate. Astfel, pentru această primă zi, ai o sarcină suplimentară. Deschide o nouă pagină în jurnal și notează intenția pentru aceste 28 de zile de călătorie, folosind o formulare scurtă, pozitivă, la timpul prezent, urmând exemplele de mai sus, iar apoi răspunde la întrebarea “Ce îmi confirmă că am o astfel de relație?” și notează răspunsul pe care îl dai de fiecare dată când te întrebi. Repetă întrebarea până când termini de notat toate aspectele care sunt necesare pentru a-ți confirma că relația ta este exact așa cum o dorești. Pentru că motivele pot fi foarte diferite de la un cuplu la altul îți voi da câteva exemple, dar te rog să completezi cel puțin 20 de indicii ale relației perfecte cu partenerul tău: petrecem zilnic cel puțin 30 de minute împreună, ieșim săptămânal la restaurant, facem plimbări în natură la fiecare sfârșit de săptămână, îmi oferă flori cel puțin o dată pe lună, mă încurajează să ies și se bucură dacă ies cu prietenele în oraș, avem încredere unul în celălalt, ne apreciem familiile, discuțiile între noi sunt calme și constructive, duce copiii la școală și/sau activități, petrece timp cu copiii, este interesat de activitățile mele, îmi spune provocările prin care trece, pregătim cina împreună în fiecare seară, eu gătesc și el spală vasele, el calcă hainele, etc.

Nu te gândi că nu poți găsi minimum 20 de indicii. După ce începi acest proces de introspecție îți vei dori să știi care sunt elementele ce îți aduc sentimentul de împlinire în relația de cuplu. Când știi ce îți dorești afli ce poți face pentru a-l obține, așa că, dacă îți ia o săptămână să le cauți, nu te opri înainte să le găsești. Chiar dacă îți recomand să faci această listă astăzi, să rămâi în fața jurnalului până când simți o ușurare, o confirmare că totul e scris cu albastru pe alb, nu te descuraja dacă timpul nu îți permite sau nu ai reușit să găsești toate răspunsurile. Pe parcurs, poți reveni la această listă și adăuga lucruri la care nu te-ai gândit acum. Cu siguranță, ți-ai dorit de-a lungul vieții o relație ideală. Dă-ți voie să o trăiești pe această foaie din jurnal, cu cât mai multe detalii. Dă-ți voie să scrii relația pe care o dorești, ce îți oferă partenerul, dar și ce oferi tu, pentru că o relație împlinită nu vine doar din ceea ce face el pentru tine, ci și din ceea ce faci tu pentru el.

În continuare, te invit la un moment cu tine, te invit să treci la fapte, să scrii, cu mâna ta, cu pixul în mână, pe o foaie de hârtie tema primei zile.

Pentru a fi motivată să faci zilnic câte un pas spre relația la care visezi trebuie să știi ce îți dorești. Pentru aceasta, călătoria ta începe cu descrierea în detaliu a relației pe care o dorești, sub formă de listă, cu tot ce înseamnă ea pentru tine. Niciun element nu este în plus și, cu cât e mai detaliată lista ta, cu atât mai fericită vei fi să vezi cum sunt îndeplinite punctele din listă pe parcursul călătoriei tale.

Exercițiile zilei 1:

□ Stabilirea intenției pentru aceste 28 de zile, de exemplu: “Am o relație împlinită cu partenerul meu.”

□ Completarea indiciilor ce reprezintă confirmarea relației împlinite pe care o dorești cu partenerul de viață. Numerotează fiecare indiciu din listă și asigură-te că ai notat cel puțin 20.

Provocarea zilei:

□ Spune unei persoane de încredere că ai început o călătorie de 28 de zile pentru transformarea relației tale.

Recomandarea zilei:

Filmul Fireproof – Furtuna de foc (2008) este povestea unui pompier, apreciat de întregul oraș pentru dedicarea cu care salvează viețile cetățenilor, dar care nu este apreciat de propria lui soție. Te las să descoperi ce se întâmplă când primește un jurnal de la tatăl său.

Afirmația zilei:

Mă uit cu încredere spre viitor și am încredere în necunoscut

Relația Perfectă

FREE
VIEW